Európai Területi Társulások 2018.évi működési pályázata 

A 2018-s évben az Európa Kapu ETT Működési támogatásban részesült a Külgazdasági és Külügyminisztérium által. A projekt azonosítószáma  KKM/12143-5/2018/Adm. A projekt keretében két nagyszabású rendezvény valósult meg: 2018 decemberében Nemzetközi Klímakonferenciát tartottunk, míg 2019 januárjában pedig Nyíradonyban Közösségi Napot szerveztünk,ahol a térségi népzenei együttesek léptek fel.

A fentebb említett pályázat keretében Civil Fórumot is szerveztünk Nyíradonyban,megújult az Európa-kapu ETT honlapja, promóciós anyagok készültek és a működéshez szükséges költségeket is elszámolásra kerültek.

 

 

Európa-kapu munkaszervezete által előkészített pályázatok

Az elmúlt években a Munkaszervezet dolgozói több önkormányzat, egyház és civil szervezet részére nyújtott szakmai támogatást és segítséget pályázataik elkészítésében és megvalósításában. A 2017 és 2018-s évi Bethlen Gábor Alap által nyújtott “Egyházi támogatások” című program keretében az ETT területéről a két évben összesen 11 pályázat került benyújtásra. Megalakulásunk óta évente aktívan részt veszünk a Nemzeti Együttműködési Alap keretében a Nemzeti Összetartozás Kollégiumhoz benyújtandó pályázatok előkészítésében és megírásában. A térségi civil szervezetek igényelik évről évre segítségünk,mi pedig elkészítjük az általuk kért pályázatokat, hiszen határon átnyúló partnerrel, az Európa-kapu ETT területeiről származó civil partnerségekről van szó.

Az INTERREG V-A Románia-Magyarország Program keretében összesen 4 projekt került benyújtásra az Európa-kapu ETT tagönkormányzatai és civil szervezetei nevében. Fülöp Község Önkormányzatával közösen előkészített pályázat támogatásban részesült, 2018.december és 2019.november időszakában kerül megvalósításra a pályázat. A pályázat címe “A közösségi együttműködés fejlesztése Fülöp és Érbogyoszló között kulturális és sport rendezvények által”. A pályázat azonosítószáma ROHU-268.

Egy másik sikeresen benyújtott pályázat a INTERREG V-A Románia-Magyarország Program keretébe, az IRMA rövid névre “keresztelt” pályázat ahol a projekt benyújtói Majtény Község Önkormányzata (Románia) és Nyíradony Város Önkormányzata. A pályázat keretében infrastrukturális beruházások valósulnak meg: Nyíradonyban új mentőállomás épül, míg Majtényban és a hozzá tartozó településeken 3 meglévő háziorvosi rendelő került teljes felújításra. A pályázat keretében a partnerek közös egészségügyi megelőzési szüréseket és nyílt napokat is szerveznek.

 

Európai Területi Társulások 2017., 2016., 2015., 2014., 2013. és 2012 évi működési pályázata

Az Európa-kapu ETT megalakulása óta minden évben pályázott és részesült működési támogatásban az ETT-k részére létrehozott pályázati éves keretből. Ezen támogatásnak köszönthetően működésünk biztosítva volt, hiszen a pályázat keretében nem csak az éves rendezvényeink, programjaink, hanem a Munkaszervezetben dolgozók bérei is elszámolhatóak voltak.

Európai Területi Társulások 2011. évi költségvetési támogatása

A program megnevezése: Európai Területi Társulások 2011. évi költségvetési támogatása

A program működési területe: Ország: Magyarország
Megye: Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg Régió: Észak-Alföld

Ország: Románia Megye: Bihar és Szatmár Régió: Észak Nyugati

A programot megvalósító szervezet neve:  Nyíradony Város Önkormányzata

A programot megvalósító szervezet címe: 4254 Nyíradony, Árpád tér 1.

A megvalósult program kezdete: 2012.01.02.
A megvalósult program vége: 2012.05.31.

A pályázat keretében elkezdődött a határon átnyúló konkrét együttműködés, a szervezet bejegyzésének jogerőre emelkedését követően. A támogatási összegnek köszönhetően elkészült a szervezet honlapja, a szervezetnek egy főállású igazgatója van, továbbá számos rendezvény, lehetőség adódott annak köszönhetően, hogy ETT keretében együttműködnek a partnerek. Annak köszönhetően, hogy létezik egy intézmény, egy iroda, ahol fejlesztési munka kezdődött, az együttműködés rendszeres lett. Például havonta egy alkalommal a térségi civil szervezetek találkoznak és az együttműködési lehetőségekről tárgyalnak.

Az ETT területén lévő magyar és román civil szervezetek az igazgató kezdeményezésére több pályázatot benyújtottak a Nemzeti Együttműködési Alaphoz (Nemzeti összetartozás Kollégium), melyek olyan pályázatok, ahol a román településekről származó civil szervezetek voltak a partnerek.

Az ETT nyolc önkormányzatában (Nyíradony, Újfehértó, Derecske, Hajdúhadház, Székelyhíd, Kiskereki, Érmihályfalva és Nagykároly) szervezésre került egy-egy találkozó, ahol a helyi önkormányzatok, valamint a magán és a civil szféra képviselőivel arról beszélgettünk, hogy milyen közös fejlesztési kezdeményezések valósulhatnak meg a 2014-2020-as pénzügyi programozási időszak támogatási forrásaiból.

Fontosnak tartottuk, hogy bemutassuk a szervezetet a helyi lakosoknak, ezért a tagönkormányzatok honlapjain információk jelentek meg az ETT megalakulásáról, míg Romániában az érmihályfalvi Nyíló Akác Napok keretében hivatalosan bemutatkozott az ETT. A találkozón jelen volt több érmelléki önkormányzat hivatalos képviselője, ezáltal ez a rendezvény megteremtette a lehetőséget az ETT bővítésére. Mivel Romániában helyhatósági választások voltak és még a polgármesterek beiktatása nem fejeződött be, az ETT területének bővítésére július második felében kerülhet majd sor.

Ezáltal az ETT területe mindösszesen 50-55 települést lefedő övezet lesz, mely képes lesz az elkészült fejlesztési stratégia segítségével a megfogalmazott fejlesztési irányokat követni.