Az Európa-kapu Európai Területi Társulás (ETT) a tavalyi év folyamán alakult meg, alapító tagjai négy magyar és négy határon túli önkormányzat. A megalakulást követően az ETT fő célkitűzése az új tagok felvételének előkészítése volt. Februárban a következő 23 új önkormányzattal bővült az ETT: Téglás Város Önkormányzata, Vámospércs Város Önkormányzata, Nyírmártonfalva Község Önkormányzata, Penészlek Község Önkormányzata, Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata, Nyírbéltek Nagyközség Önkormányzata, Létavértes Város Önkormányzata, Nyíracsád Község Önkormányzata, Fülöp Község Önkormányzata, Konyár Község Önkormányzata, Álmosd Község Önkormányzata, Bocskaikert Község Önkormányzata, Pocsaj Nagyközség Önkormányzata, Újléta Község Önkormányzata és Kokad Község Önkormányzata Magyarországról, valamint Bihardiószeg Község Önkormányzata, Tasnádszántó Község Önkormányzata, Szalacs Község Önkormányzata, Majtény Község Önkormányzata, Krasznabéltek Község Önkormányzata, Érszőllős Község Önkormányzata, Érsemjén Község Önkormányzata és Margitta Város Önkormányzata Romániából. A tagbővítés mellett az ETT munkaszervezetének egy másik feladata az elmúlt időszakban a 2014-2020-as Európai Uniós programozási időszakra való felkészülés volt.
Munkatársaink több rendezvényen vettek részt annak érdekében, hogy népszerűsítsék a kezdeményezést. Februárban Nagykárolyban a Trans-Operation területi együttműködési projekt zárókonferenciáján mutattuk be a résztvevőknek kezdeményezésünk. Áprilisban Nyíregyházán, a „Közös múltunk – közös jövőnk: Együtt Európáért – 20 éves a Kárpátok Eurorégió” nemzetközi konferencián tartottunk előadást a magyar-román határ menti együttműködés előnyeiről, valamint Létavértesen a Rozsnyai Gyűjtemény Szakmai napján a Magyarországi Tájházak Szövetsége Regionális Találkozója keretében került bemutatásra kezdeményezésünk. Májusban Esztergomban csatlakozott szervezetünk egy nemzetközi határon átnyúló szakmai szervezethez, a CESCI-hez (Central European Service for Cross-Border Initiatives). Ugyancsak májusban Bihardiószeg Község meghívásának tettünk eleget, ahol a Vidékfejlesztés jövője a Partiumban című rendezvényen tartottunk előadást.
Júniusban Közgyűlést tartunk, ahol négy új önkormányzattal bővül partnerségünk: Érkörtvélyes, Vedresábrány és Kávás csatlakoznak Romániából, míg Mikepércs Magyarországról. A nyár folyamán elkezdődik a stratégiai tervezés, melynek keretében az ETT munkatársai ellátogatnak a 35 tagtelepülésre, ahol kérdőíveket, interjúkat, felméréseket készítenek annak érdekében, hogy elkészülhessen az Integrált Területi Beruházás. Az elmúlt időszakban a partnerek közös célként fogalmazták meg a mezőgazdaság fejlesztését, és ezáltal a közös térségi termékek előállítását és felhasználását. Emellett viszont számos olyan terület van, mint például az energetika, oktatás, vállalkozásfejlesztés, melyekben a partnerek együttműködési lehetőséget látnak, ám ezen területek feltérképezéséhez szükséges a területi vizsgálatok elkészítése.