Az Európa-kapu ETT munkatársai egy több napos szakmai rendezvényeken vettek részt 2014. október közepén. A rendezvényeket több magyarországi LEADER illetékességi területen, térségek közötti együttműködés keretében az Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft. koordinálásával valósították meg.

Pályázat bemutatása:

Magyarország és egyben a projektekben résztvevő célterületek kiváló természeti adottságokkal és egyedülálló szabad tereplovaglási lehetőségekkel rendelkeznek. A tervezett tevékenységek a Kincsem Nemzeti Lovas Program egyik fő intézkedésének megvalósulásához járulnak hozzá, mely szerint cél, hogy „Magyarország Európa vezető lovasbarát turisztikai régiójává váljon.” A projektek célja, hogy az együttműködő LEADER területeken modellértékű kezdeményezések valósuljanak meg. Céljaink közé tartozik:
– Térségenként egy-egy digitális lovastúra-útvonal hálózat kialakítása. Az egyes területek útvonalkijelölései GPS-szel történtek, lóháton.
– Az útvonalak és a kapcsolódó szolgáltatások megjelenítésére magyar, angol és német nyelven elérhető térségi online portálrendszer létrehozása,
– ismeretterjesztő film és szakmai kiadványok készítése, melyek segítségével lovas túrákat, program lehetőségeket és látványosságokat választhatnak a turisták.
– Az együttműködés másik legfontosabb pontja az úgynevezett tudástranszfer, melyben a harminc éves lovastúra-szervezési tapasztalattal és külföldi elismertéggel rendelkező Equus Utazási és Kereskedelmi Kft (nem azonos a projektek koordinációját végző Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft.-vel) nyújtott szakmai képzést (Lovas vendéglátó) a különböző térségből érkező lovasok, vagy lovas szolgáltatáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatók számára. A képzések első két modulja (Általános lovasturisztikai képzés, Túralovas alapismeretek) a Cserhátalja LEADER illetékességi területén valósultak meg, míg a másik két modul az érintett LEADER illetékességi területeken kerülnek majd megrendezésre (Online rendszer használata, Pilot túra). A képzés alatt a résztvevők megismerkedhettek a lovastúra szervezés, lebonyolítás elméleti és gyakorlati alapjaival, valamint a továbbiakban részt vehetnek egy lemodellezett túra megvalósításában, valamint elsajátíthatják az online portál használatát, biztosítva ezzel a projektek későbbi fenntarthatóságát.
– A projektek további feladata, hogy a hazai és külföldi média és utazási iroda képviselői is megismerhessék a térségeket, ezért az Equus Tour Nonprofit Kft, mint a projekt koordinátora, megbízta a Salgó Tour Turisztikai Nonprofit Kft-t az egyes térségek tanulmányútjának megszervezésével. A cég élményszerűen mutatta be a területeken kialakított útvonalhálózat legszebb részeit, látványosságait és szolgáltatásait.

Október során bemutatott térségek:

Dél-Nyírség, Erdőspuszták LEADER Egyesület (érintett részek: Debrecen-Erdőspuszták, Nyíradony- Tamási-puszta /TB Ranch/, Guthi erdő, Nyíradony, Fülöp)

Felső-Tisza Völgye LEADER Unió (érintett részek: Vásárosnamény, Gergelyiugornya, Jánd, Tákos, Csaroda, Tivadar)

Bükk-Térségi LEADER Egyesület (érintett részek: Bükkaranyos, Harsány, Kisgyőr)

Szinergia Egyesület (érintett részek: Cserdi, Bükkösd, Almáskeresztúr, Almamellék, Vásárosbéc)

Rinya-Dráva Szövetség (érintett részek: Kutas, Segesd /Felsőbogát-puszta/, Somogyszob, Lábod /Nagysallér/, Csokonyavisonta /Alexandra-puszta/, Barcs)

A projektek főbb elemei:
 Lovastúra-útvonalak felmérése, kijelölése
 Helyi szolgáltatók felkeresése, minősítése (lovasbarát-szálláshelyek, – települések díj kiosztása)
 Tudástranszfer (Lovas vendéglátó képzések)
 Online portál készítése térségenként
 Vonzerőleltár készítése
 Film, fotókészítés
 Kiadványok, ismeretterjesztő könyvek elkészítése
 Study tour szervezés