Megalakult és megkezdte munkáját a mezőgazdasági munkacsoport az Európa-kapu EGTC területén, az első találkozóra 2012. november 29-én került sor Nyíradonyban. A munkacsoport megalakításának gondolata a 2012 júliusában Derecskén megrendezett Mezőgazdasággal és kertészettel foglalkozó gazdálkodók találkozóján merült fel, hiszen a mezőgazdaság a térség egyik meghatározó, stratégiailag fontos területe.

A munkacsoport az Európa-kapu EGTC alapító települései által kijelölt tagokból áll és feladata, hogy feltérképezze a határ menti együttműködési lehetőségeket, valamint kidolgozza a hosszú távú együttműködés kereteit és terveit.

A munkacsoport találkozóinak szervezését, koordinálását és szakmai támogatását az Európa-kapu EGTC látja el. A találkozón a szervezetet Csetnek Tünde Tímea igazgató, valamint Mészáros János projektmenedzser képviselte.

A munkacsoport elkezdte kidolgozni az Európa-kapu EGTC térségében a mezőgazdaság és a térség termékeinek versenyképességét növelő, az Integrált Területi Beruházás részét képező pályázati ötletet, melyre a pénzügyi forrást az EGTC a Magyarország -Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programból szeretné megszerezni.

A megbeszélés sikerére és eredményességére való tekintettel a munkacsoport 2013 januárjában találkozik újra, hogy tovább folytassa a találkozón felmerült elképzelések és pályázati ötletek megvitatását, valamint kidolgozását.

A találkozó megfelelő alkalmat teremtett arra is, hogy a jelenlévőkkel megismertetésre kerüljön a jelenleg tagbővítést végző Európa-kapu EGTC, melynek célja további önkormányzatokat bevonni és azokat európai uniós források segítségével közösen fejleszteni.

M.J.