2012. július 20-án került megrendezésre Derecskén az Európa-kapu EGTC településein mezőgazdasággal és kertészettel foglalkozó gazdálkodók találkozója. A rendezvény a derecskei Városháza Házasságkötő termében került megrendezésre, Bakó István Polgármester kezdeményezésére

A találkozó célja az volt, hogy az Európa-kapu EGTC területén lévő településekről meghívott mezőgazdasággal, kertészettel és feldolgozással foglalkozó vállalkozók megismerjék egymást abban bízva, hogy a köztük létrejövő kapcsolatokat és információáramlást vállalkozásuk javára tudják fordítani. A találkozón harminc vállalkozó vett részt, a határ mindkét oldaláról egyaránt.

A rendezvényt Bakó István, Derecske Polgármestere nyitotta meg, majd az EGTC projektmenedzsere, Mészáros János köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően sor került a jelenlévők bemutatkozására, utána pedig minden résztvevő ellátogatott a KITE Zrt. Derecskei kertészeti telepére, majd egy helyi feldolgozó üzembe.

A jelenlévő mezőgazdasági és kertészeti vállalkozók megállapodtak egy munkacsoport létrehozásában, melynek feladata a résztvevők közötti hosszú távú együttműködési lehetőségek kidolgozása, valamint a térségben rejlő együttműködési lehetőségek és adottságok feltérképezése. Már az első találkozón számos üzlet és megállapodás is köttetett a résztvevők között. Ez a tény azt támasztja alá, hogy a határ menti együttműködésre szükség és igény van, és ezen támogatás kulcsfontosságú szereplője a közös magyar-román intézmény, az Európa-kapu EGTC.

A következő találkozónak Székelyhíd Önkormányzata biztosít kereteket, ugyanis Béres Csaba Polgármester, az EGTC alelnöke vállalta, hogy 2013. januárjában megszervezi a következő találkozót.

M.J.