Projektek

Európai Területi Társulások 2011. évi költségvetési támogatása

A program megnevezése: Európai Területi Társulások 2011. évi költségvetési támogatása

A program működési területe: Ország: Magyarország
Megye: Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg Régió: Észak-Alföld

Ország: Románia Megye: Bihar és Szatmár Régió: Észak Nyugati

A programot megvalósító szervezet neve:  Nyíradony Város Önkormányzata

A programot megvalósító szervezet címe: 4254 Nyíradony, Árpád tér 1.

A megvalósult program kezdete: 2012.01.02.
A megvalósult program vége: 2012.05.31.

A pályázat keretében elkezdődött a határon átnyúló konkrét együttműködés, a szervezet bejegyzésének jogerőre emelkedését követően. A támogatási összegnek köszönhetően elkészült a szervezet honlapja, a szervezetnek egy főállású igazgatója van, továbbá számos rendezvény, lehetőség adódott annak köszönhetően, hogy ETT keretében együttműködnek a partnerek. Annak köszönhetően, hogy létezik egy intézmény, egy iroda, ahol fejlesztési munka kezdődött, az együttműködés rendszeres lett. Például havonta egy alkalommal a térségi civil szervezetek találkoznak és az együttműködési lehetőségekről tárgyalnak.

Az ETT területén lévő magyar és román civil szervezetek az igazgató kezdeményezésére több pályázatot benyújtottak a Nemzeti Együttműködési Alaphoz (Nemzeti összetartozás Kollégium), melyek olyan pályázatok, ahol a román településekről származó civil szervezetek voltak a partnerek.

Az ETT nyolc önkormányzatában (Nyíradony, Újfehértó, Derecske, Hajdúhadház, Székelyhíd, Kiskereki, Érmihályfalva és Nagykároly) szervezésre került egy-egy találkozó, ahol a helyi önkormányzatok, valamint a magán és a civil szféra képviselőivel arról beszélgettünk, hogy milyen közös fejlesztési kezdeményezések valósulhatnak meg a 2014-2020-as pénzügyi programozási időszak támogatási forrásaiból.

Fontosnak tartottuk, hogy bemutassuk a szervezetet a helyi lakosoknak, ezért a tagönkormányzatok honlapjain információk jelentek meg az ETT megalakulásáról, míg Romániában az érmihályfalvi Nyíló Akác Napok keretében hivatalosan bemutatkozott az ETT. A találkozón jelen volt több érmelléki önkormányzat hivatalos képviselője, ezáltal ez a rendezvény megteremtette a lehetőséget az ETT bővítésére. Mivel Romániában helyhatósági választások voltak és még a polgármesterek beiktatása nem fejeződött be, az ETT területének bővítésére július második felében kerülhet majd sor.

Ezáltal az ETT területe mindösszesen 50-55 települést lefedő övezet lesz, mely képes lesz az elkészült fejlesztési stratégia segítségével a megfogalmazott fejlesztési irányokat követni.


<< vissza